“Україна планує запуск 7 супутників до 2025 року”, – нардеп

Дмитро Кисилевський, який є  заступником голови комітету з питань економічного розвитку, заявив про плани України в космічній сфері. Проте, за його словами, владі потрібно бути більш рішучою. Повідомляє ZIRKA з посиланням на HB

Нардеп зазначив, що з 2018 року Україна не має власної Космічної програми та прокоментував байдужість держави до космічної сфери.

Держава самоусунулася від постановки довгострокових завдань космічної галузі. Хтось міг би заперечити: «Як же так, адже українського супутника Січ-2−30 запущено в космос». Але мало хто знає, що цей проєкт — насамперед ініціатива дніпропетровського КБ Південне. Розроблення супутника, його модернізацію та адаптацію до запуску за допомогою ракети Falcon вони робили з допомогою своїх оборотних коштів.

Дмитро Кисилевський додав, що на сьогодні проєкт космічної програми на 2021−2025 роки вже є, і він передбачає виробництво та запуск 7 українських супутників. Також заявлено створення власного ракетоносія, розроблення нових двигунів, розвиток сервісів на основі космічних технологій та низку інших завдань.

Проте зараз цей законопроєкт пригальмував у Верховній Раді і не рухається далі через різні думки в Уряді.

Депутат заявляє:

Якщо програма тепер здається Уряду недостатньо опрацьованою, він має про це заявити та відкликати документ для доопрацювання. Якщо документ хороший, то Уряд має це підтвердити насамперед ініціативою виділення фінансування.

Тим не менш, я вірю, що процес зупинити не вдасться. Очікую, що у 2022 році — з поправкою термінів у назві, п’ятирічна Космічна програма все ж таки буде прийнята.

Кисилевський підкреслив, що навіть якщо з держбюджету нарешті розпочнеться повноцінне фінансування держзамовлення для  підприємств галузі, потрібно бути готовими до технологічних невдач.

Не помиляється лише той, хто нічого не робить, – резюмував політик.